Petőfi emlékhely (város kör)

Rövid azonosító*(kis nagy betű nem számít):

 

A Petőfi-hagyomány Maglód legszívesebben ápolt tradíciója. Petőfi édesanyja, Hrúz Mária 1814 tavaszán érkezett ide. Előbb az 1809-ben kántornak választott nagybátyjához, Hrúz György kántorhoz került, de ott nem bírta sokáig. Martiny Mihály evangélikus lelkész vette magához cselédnek, ám még annak Kiskőrösre távozása előtt, 1816 végén Pestre ment
szolgálni egy szappanos mesterhez. Édesapja, Petrovics István pedig 1815 végén Domonyból költözött Maglódra, és 1817 elején távozott Aszódra, ahol még az év őszén összeházasodtak.

Emlékhely (Dózsa György u.)
Petőfi szüleinek a Maglódi Petőfi Kör állított emlékhelyet a patakparti történelmi sétány közelében lévő márványtáblával szemközt. A pergolával körülvett kis téren Petrovics István és Hrúz Mária faoszlopból faragott szobra látható. Az emlékhelyet Somogyváry Mihály tervezte, az emlékoszlopot Enes Nagy Sándor faragta.

Emléktábla (Petőfi tér 1.)
Bár a mészárszék, ahol Petrovics István székálló legény volt, már nem áll, emléktábla hirdeti a helyét.

Petőfi-szobor (Fő u. – Bajcsy-Zsilinszky u. kereszteződése)
Győri Dezső Petőfi-szobrát  1948-ban, az 1848-as forradalom centenáriumán avatták fel.

Kis kitérővel a patak másik oldalán található a Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjtemény (Petőfi tér 2.) A gyűjteményt, melynek nagy része a maglódi lakosok adományaiból állt össze,  2013. március 15-én adták át. Névadója Maglód szülötte, Szeberényi Lajos egyházi és pedagógiai író, teológiai tanár. Célja a település történeti bemutatása, a helyi értékek megőrzése. Az itt élt-, élő emberek mindennapjainak ismertetése, használati tárgyaik, eszközeik, viseleteik gyűjtése. Három teremben állandó – iskolatörténeti, életmód és történeti dokumentumok, az udvaron álló fedett részen a mezőgazdasághoz köthető tárgyi emlékek, egy helyiségben pedig időszaki kiállításnak ad helyt.

Helytörténeti gyűjtemény

Következő ellenőrző pont: Decathlon

Maradj a Dózsa György úton és folytasd utad Észak felé  800 méteren keresztül. Az utad beletorkollik a Kepler János utcába, menj egyenesen az utca végéig, itt fordulj balra. Majd 100 méter után eléred a már bejárt Aradi vértanúk utca felső szakaszát.  A körforgalomban tarts jobbra! Az Eszterházy János utcán haladj Északi irányba, majd az első lehetőségnél fordulj balra. Ezt követően a körforgalomnál fordulj a Decathlon irányába. Hamarosamn el is éred a 3. ellenőrző pontot a Decathlont