Evangélikus templom

Rövid azonosító*(kis nagy betű nem számít):

 

Evangélikus templom (Sugár u. 79.)
A város legszebb műemléke az 1775–1778 között épült kereszt alaprajzú késő barokk evangélikus templom, amely az eredetileg a patak partján elterülő faluközpont fölötti magaslaton, a temető közepén áll, a középkori templom helyén. Építőmestere Jung József és Haber József volt. A templom különleges értékét nyújtott centrális elrendezésének és egyedi,
jórészt eredeti berendezésének köszönheti. A fa szószékkosár és hangvető például szintén az 1770-es években készült, itt látható az az unikális XVIII. századi festmény is, amely egy lelkészt evangélikus papi öltözetben ábrázol.

Evangélikus temető (Sugár u.)
A templom körüli Öreg temetőben nyugszik Zathuretzky László (-1810. július 4.), Mária Terézia főstrázsamestere. Az 1546-ban alakult maglódi evangélikus gyülekezet lelkészeként szolgált például Szeberényi András, így itt született fia, Szeberényi Lajos ügyvéd, hírlapíró, evangélikus teológiai tanár. Legrégibb sírkövek: Zathuretzky László (M. T. főstrázsamestere) vörösmárvány síremléke 1810-ből, mellette Szederkényi András egyszerű
sírköve 1847-ből, a templom mögött van az 1847-ben elhunyt Zaszkalicki Pálné vörösmárvány sírköve. II. világháborús katonai emlékmű is található a temetőben.

Következő ellenőrző pont: Villasor

Visszatérve a Sugár útra haladj Déli irányba 500 métert. A Sugár út és a Wodiáner úr találkozásánál elhaladsz egy kis hentes üzlet mellett.  Mintegy 200 méter megtétele után a Sugár út ezen szakaszán találod a 6. ellenőrző pont.