MagHáz

Rövid azonosító*(kis nagy betű nem számít):

 

MagHáz (Fő utca 4-6.)
A Maglódi Művelődés Háza, a  MagHáz, művészeti központként igyekszik kielégíteni a lakosság igényeit. Színházterme Bubik István nevét viseli, aki Maglódon lépett fel utoljára, másik terme pedig Domján Editét, aki itt járt iskolába, a városi könyvtár pedig Petőfi kortársáról, a maglódi kötődésű Szeberényi Lajosról kapta a nevét. Az intézményt maglódi művészek alkotásai díszítik. Megtekinthetők Babos László MagHáz-beli művei (köztük az előtérben látható Bubik-dombormű), de az intézmény festményeit is jórészt helyi művészek alkották, illetve helyi vonatkozásúak. Érdemes közülük kiemelni  Reitz János  alkotásait az evangélikus, illetve református templomról. A MagHáz előtt pedig a szintén maglódi  Enes Nagy Sándor szobra áll, a Múzsa. Az épület oldalában található az 1956 emlékét őrző, faragott oszlopokon nyugvó lélekharang.

MagHáz

Katolikus templom (Rákóczi u.)

Az 1911-ben szervezett helyi káptalanság Fő utcai római katolikus templomának egyhajós, három boltszakaszos neobarokk épületét 1936-ban Rózsafüzér Királynője tiszteletére szentelték fel. Bár Irsi László eredeti tervén is volt, a 24 méter magas tornyot végül csak 2006-ban építették meg.

Katolikus templom

Szent István tér
A Maglód központjában kialakított hangulatos kis tér szökőkúttal, pihenésre, szemlélődésre csábító padokkal várja az idelátogatókat. Körülötte található a város számos fontos középülete: a katolikus templom, a Vermesy Péter Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, a Hétszínvirág Művészeti Óvoda, az orvosi rendelő, a Fő út túloldalán a Magház, a Városháza, üzletek sora.

Szent István tér

Trianon-emlékmű (Szent István tér)
2010. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulóján avatták fel Maglód Trianon-emlékművét. Az emlékmű alapja a hármas halmot formázza, rajta a halmok között látható a kiterjesztett szárnyú turulmadár, és a domb elején a Nagy-Magyarországot formáló dombormű. A turulmadár kiterjesztett szárnya körülbelül másfél métert fog át. A domb közepéből nyúlik a magasba az országzászló rúdja. A dombon toll formájú kisebb domborművek láthatóak.

Trianoni emlékmű

Következő ellenőrzőpont: Petőfi emlékhely

Indulj el a Fő úton Keleti irányba. A Fő utat a a Coop üzlet után a Wodiáner út váltja fel, elhaladsz a Trianoni  és a Petőfi emlékművek között, majd 300 méter megtétele után fordulj jobbra a Vas-Műszaki boltnál az Irinyi közbe. A Vas-Műszaki üzlet után az út ketté válik, itt tarts balra! Kövesd a Maglódi (17.) csatornát Északi irányba. Pár méter után eléred a Történelmi sétányt.  A sétány végén meg fogod találni a 2. ellenőrző pontot a Petőfi emlékhelyet a Dózsa György úton!