20 km-es Határkör

Maszat SE-MaMa-HATÁRKÖR-Útvonal leírás

Mielőtt elindulsz, tudd, hogy mindenhol van elhelyezve pótkód. Minden esetben ugyanott ahol az eredeti, csak a fának a másik oldalán, vagy nagyon közel hozzá. Az utad a maglódi Szarvas Cukrászda előtt indul el. Készen állsz?

1. ellenőrző pont (Cukrászda Határkör Rajt-Cél kód)leolvasása után végezd el a szükséges műveleteket és indulhat a túra. Térj rá a Fő útra. Jobbra egyenesen haladva 1 km múlva egy körforgalomhoz érsz. Az utad onnan szembe a határba folytatódik majd. (temető és a Hong Kong áruház között). Juss át a túloldalra a zebrákon. A temető mellett vezet ki egy földút a határba, azon haladj végig 1,3 km-t. Ott elérted az Alsó-Tápió vonalát (sajnos ritkán van benne víz).Egy nagy kidőlt fát látsz, amit kerülj meg a kijárt csapáson. A kidőlt fás területen balra tekints, neonszínnel jelölt fák irányába a kerítés mellett haladj végig. Kiérve onnan a kereszteződésnél haladj egyenesen pár száz métert, míg egy kisebb emelkedő domb után ismét kereszteződéshez érsz. Ott jobbra fordulj, az utad kissé visszafele kanyarodva folytatódik, míg fel nem érsz egy kisebb meredek csupasz, homokos-füves dombra. A domb végén jobbra látható olajfán megtalálod a

2. ellenőrző pontot(Domb) A kilátás megnyílik.( A löszös dobon fészkelő színes védett gyurgyalagok repülését láthatod a reggeli és délutáni órákban májustól-októberig )Folytasd tovább az utat a dombról le, majd balra kanyarodva kövesd az egyértelmű baloldali csapást, ami egyenesen elvisz a Pest-megyei piros turistaútig. (széles, köves út). Ott balra kanyarodva kövesd 1,5 km-en át a jelzett utat, mely emelkedik. Elhaladsz egy hajdani szemétbánya mellett.(FIGYELEM!!! FOZOTT ÓVATOSSÁG!ERDŐ ÉS TEREPRENDEZÉSI MUNKÁK folynak.TEHERAUTÓK HÉTKÖZNAP. A SZEMÉTBÁNYA HELYÉN HATALMAS FÖLDHEGY-Kutyák(zárva) TERÜLETÉN TILOS LETÉRNI A PIROS JELZÉSRŐL!!!) A piros jelzésen maradva haladj. A löszös fal mellett vezető emelkedő után gyümölcsösök mellett haladsz el, majd egy völgybe fut le, majd fel. Onnan 200 méter múlva a kereszteződéshez érvén elérkeztél a

3.ellenőrző ponthoz(Piros elágazás). A kódot tartalmazó fehér tábla a bokrokra van rögzítve. Itt térj le a pirosról a cserjesor jobb oldalára és folytasd az utad. Jobbra eltekintve szép panoráma nyílik a Mende-Sülysáp dombokra. Az utat követve 600 m múlva elérkezel a gázvezeték nyomvonalához. Az irtott völgyön lefutva alul megtalálod a keresztező utat (zöld sáv). melyre balra ráfordulunk és 300 m múlva betérünk az erőbe (jobb oldalt zöld jelzéssel ellátott tölgyfa). Itt figyelmesen a jelzésen haladunk az erdőben ÉNY irányba. Az erdő elején a kanyarnál könnyen elmehetsz rossz irányba! FIGYELJ! Maradj a zöld sávon! Az erdőben 1,7 km. teszel meg, pár magasles mellett haladsz el. Mikor kiértél az erdőből megtettél 9,3 km-t. Szép kilátás nyílik a Gödöllői-dombságra. A zöld + jelzésű út keresztez. Haladj egyenesen a völgybe lefelé a zöld sávon (Kishársas dűlő) 1,3 km-t. Lefele haladva az erdősávval körbevett völgyben kb. 1,2 km múlva egy kanyar után találsz majd egy baloldalra felvezető utat. Ne ott menj, hanem kb. 60-100 m múlva, ahol kiérsz az erdősávból lenn a völgyben és balra szántóföldet látsz. Ott baloldalt az utolsó fán zöld jelzés alatt fehér festékkel egy M betű van festve.(lehet nehezen kivehető) Ott fordulj be erősen balra a bokros csapáson, melyet kövess balra tartva. A csapás felvisz a meredek dombra. A szép kilátás mellett tavasszal nyíló tavaszi héricsek is nyílnak itt. (VÉDETT!!!). A dombra felérve egy fenyőfát találsz, majd még jobbra tekintve egy kisebbet.

4. ellenerző pont(Emlékhely). itt van. Balra eltekintve a hajdani bázis fehér-piros tornyát pillanthatod meg A dombon emlék-, és sírhely találhatóak. A kijárt ösvényt tovább követve leereszkedsz a domb túloldalán. A dombról leérve balra kanyarodj le, majd kb.100 méter múlva az elágazásnál jobbra fordulj és felfele haladj, amíg ki nem érsz egy szép nyílt rét aljára. Ott balra tarts az erdő mellett egészen a tisztás tetejéig. Egy magányos akácfa mellett is elhaladsz tovább.

5. ellenőrző pont (Sírét)a tisztás csúcsán lévő jellegzetes fán található. Miután leellenőrizted helyzeted, haladj le a tisztásról a másik oldalt egészen facsoport mellett, amíg nem keresztez egy kijárt ösvény. Ott fordulj balra és haladj fel egészen a meredek kis dombra.(Mi siratófalnak hívjuk). Ha csúszik, kerüld ki az utat a füvön. Fent pazar kilátás nyílik a tájra. A dombon folytasd tovább az utat a fenyők közé jobbra tartva az út mentén. Hamarosan kiérsz a volt katonai bázis területére(betonkerítés oszlopok).Az erdős ösvényről kiérve balra fordulva folytasd egyenesen az utat, megcélozva a tornyot.

6. ellenőrző pont (Bajtemetés)a toronytól 10 méterre nyugatra elhelyezkedő vastag jellegzetes fán található. A kód beolvasása után hagyd el a bázis területét északra vezető csapáson, betonos területen a hajdani kerítés mentén visszafele kanyargó úton, amíg vissza nem érsz addig, amíg jobbra egy nagy bázisdombot látsz. (benne átjáró, helységek) Ott balra egy sorompó alatt átbújva hagyd el a területet. Folytasd az utat egyenesen. 100 méter múlva elágazásnál (piros sáv) egyenesen haladj, majd követve a jobbra kanyarodó egyértelmű homokos, földutat utat végig (800 m), amíg ki nem érsz egy aszfaltos útra. Azon haladva 200 métert megérkezel péceli Trianoni emlékhelyig.

7. ellenőrző pont (Trianon emlékmű)a hirdetőtáblán található. A lecsekkolás után az utad délre tart lefele egy kellemes dűlős tájon. (Száraz-hegy Természetvédelmi terület) 800 méter múlva beérkezel egy fenyvesbe.(jelenleg erdészeti fakivágás van itt-figyelmesen haladj!) 600 méter ereszkedős lejtős út után az erdő végén az út jobbra fordul, amíg ki nem érsz egy széles homokos útra. (balra szembe egy ház- Napsugár utca). Itt forduljunk balra és egyenesen haladunk tovább 1 kilométert. A szántóföldek után telepített tölgyes mellett haladsz el,majd akácos sávban. A kereszteződéshez érvén felismerheted, hogy itt már jártál. Jóbba megtalálod a kerítést, ami mellett eljöttél. Itt megtalálod a

8. ellenőrző pontot a kerítésen.( Kerítés visszaforduló).Ugyanitt haladj vissza egyenesen, megkerülve a kidőlt fás területet és felfele egészen a településig. Kelj át vissza körforgalmon szembe a Fő úton lefele haladva 1 kilométert a postát elhagyva 50 méter múlva balra bekanyarodva a macskaköves közbe a kandelábereknél visszaérkeztél a cukrászdába. Itt olvasd le a . 9.ellenőrző pontot(Határkör Rajt-Cél kód). CÉLBA ÉRKEZTÉL! GRATULÁLUNK!