Hősök emlékmű

Rövid azonosító*(kis nagy betű nem számít):

 

Az I. világháború alatt 100 maglódi halt hősi halált. Az elesettek emlékére emelt kompozíció a Luther Márton és a Wodianer utca kereszteződésében, a patak mellett lévő kis emlékparkban áll.
„Az 1914–18. évi világháborúban hazánkért hősi halált halt fiainak emlékére” áll 4 méteres műkő talapzatán egy bronz turul, karmai közt karddal. Bronz relief látható az emlékmű két oldalán.
1923. november 30-án avatták fel.

A korabeli alkotás sorsát és alkotója nevét egyenlőre ugyanolyan homály fedi, mint azt, hogy a mostani mikor, hol és hogyan készült. A Maglódi Polgári Kör önkormányzati támogatással és sok önkéntes munkával, építőmesteri, kőfaragói segítséggel, sőt komoly magán áldozatvállalással 2013-ban megújította a szobrot.
A korábban mintegy 100 nevet tartalmazó emléktáblán a töredékes feliratokat egy kivételével helyreállították, kiegészítették, így ma 107 áldozatra emlékezhetünk név szerint. Az emlékmű nem pontosan ott áll, ahol évtizedek alatt az utókor megszokhatta. A felújítás során azért mozdították el pár méterrel,hogy parkkal vehessék körbe és az eredetihez hasonló talpazatra kerülhessen, amit a juharfa alatt nem lehetett megoldani.
A felállítást Somogyvári Mihály tervezte, a kivitelezés Babos László szobrász nevéhez fűződik. A talpazat és az oszlop munkálatait Erdős Zoltán végezte.

Következő ellenőrzőpont: Petőfi emlékhely

Az emlékműtől pár métert menj vissza a Luther utcán és az első lehetőségnél fordulj jobbra, majd menj át a Maglódi (17.) csatorna felett a hídon és kövesd az Irinyi közt balra és fordulj rá a Történelmi sétányra. A sétány végén meg fogod találni a Petőfi emlékhelyet a Dózsa György úton!